365 NAPI HÍRLEVÉL

MERCEDES-BENZ 300 SL

A Mercedes-Benz 300 SL egy kétüléses sportkocsi, amelyet a Mercedes-Benz 1954 és 1957 között sirályszárnyú kupéként, 1957 és 1963 között roadsterként gyártott. A 300 SL eredete a vállalat 1952-es versenyautójára, a W194-re vezethető vissza, és mechanikus közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszerrel volt felszerelve, amely jelentősen megnövelte háromliteres motorjának teljesítményét.

A 300 SL képes volt elérni a 263 km / h sebességet, hírnevet szerezve a sportautó-versenyzés bajnokaként, és korának leggyorsabb sorozatgyártású autójává vált. Az autó ikonikus sirályszárnyas ajtói és innovatív, könnyű csővázas szerkezete hozzájárult ahhoz, hogy úttörő és rendkívül befolyásos autó legyen.

Az “SL” megnevezés a német “super-leicht” kifejezés rövidítése, ami “szuperkönnyű” -et jelent, utalva az autó versenyzésre tenyésztett könnyűszerkezetére. A 300 SL-t Max Hoffman, a Mercedes-Benz akkori egyesült államokbeli importőrének javaslatára vezették be az amerikai piacra, aki felismerte a nagy teljesítményű sportkocsik iránti potenciális keresletet az amerikai vásárlók körében.

A Mercedes-Benz 300 SL továbbra is rendkívül keresett klasszikus autó, amelyet teljesítményéről, dizájnjáról és technológiai fejlődéséről ünnepelnek.

A Nintendóval és a Mercedes-Benzzel együttműködve a 300 SL játékon belüli járműként jelenik meg a Mario Kart 8-ban és annak Nintendo Switch portjában.

Az ötletet, hogy a Mercedes egy tompított Grand Prix autót gyártson, amely a háború utáni virágzó amerikai piac gazdag teljesítményrajongóit célozza meg, Max Hoffman vetette fel egy 1953-as stuttgarti igazgatói találkozón.  A Mercedes új vezérigazgatója, Fritz Konecke beleegyezett Hoffman 1000 autóból álló megrendelésébe, hogy garantálja a gyártás sikerét.

Ezenkívül egy kisebb roadster, a Mercedes-Benz 190 SL gyártását is bejelentették, miután Hoffman további 1000 darabot rendelt belőle. A 300 SL és a 190 SL premierje az 1954-es New York-i show-n volt; A Mercedes-Benz mindkettőre pozitív látogatói fogadtatásban részesült, és a termelés ugyanazon év augusztusában megkezdődött a sindelfingeni üzemben.

 A 300 SL kupé ára Németországban 29 000 DM volt, az Egyesült Államokban pedig 6 820 dollár. A roadster Németországban 32 500 DM, az Egyesült Államokban pedig 10 950 dollár volt – 10 százalékkal drágább, mint a kupé Európában, és több mint 70 százalékkal több az Egyesült Államokban.

Barényi Béla magyar származású, osztrák mérnök. A biztonságtechnikai részlegen a Mercedes rengeteget köszönhet neki.

A Mercedes, Barényi előtt tisztelgő fényképes sajtómegemlékezésének szövege így szólt: “A világon senki sem foglalkozott annyit az autók biztonságossá tételével, mint ez az ember.”

Barényit, máig egyedüli magyarként, 1994-ben iktatták be az Automotive Hall of Fame-be, a halhatatlanok csarnokába mely a Detroit közeli Dearbornban található. 1999-ben jelölték a Car Engineer of the Century, Az évszázad autómérnöke díjra.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.