365 NAPI HÍRLEVÉL

MERCEDES CLK GTR

Az 1997-es új FIA GT versenysorozatban való részvételre hozta létre a Mercedes-Benz a CLK GTR-t. Ez az autó egyesíti magában a versenyre kész teljesítmény és az utcai luxus tulajdonságait, és a mai napig elbűvöli az autórajongókat és gyűjtőket szerte a világon.
Az 1990-es évek közepén a GT versenyzés világát a félelmetes McLaren F1 uralta. A Mercedes-Benz nem hátrált meg a kihívás elől, és úgy döntött, hogy a ringbe száll, hogy túlszárnyalja riválisait a pályán. Az eredmény egy olyan gép lett, amely nemcsak megfelelt az F1 által felállított szabványoknak, hanem a versenyzés új korszakát is beharangozta.
Ez az autó kezdettől fogva ritkaság volt, hiszen a versenyautónak tervezett jármű korlátozott szériában lett legyártva, összesen 26 példányban. Nemcsak azért nagyon vonzó, mert ritka darab, hanem a FIA GT bajnokság 1997-es és 1998-as megnyerése révén a gyűjtők és a motorsport szerelmeseinek szívébe is azonnal utat talál, nagyszerű teljesítményének köszönhetően.
Hosszú, alacsony sziluettje összetéveszthetetlen és kivételesen aerodinamikus. Az autó szélessége, tátongó légbeömlői és nagy hátsó szárnya, amely versenyre termettségéről árulkodik, azonnal megragadja a tekintetet. A kétszárnyú ajtók különleges hangulatot kölcsönöznek, ahogy felfelé lendülve nyílnak.
A belső tér határozottan minimalista, tükrözi a versenyzési örökséget, minden elemét inkább a funkcióra tervezték. Azonban nem mond le teljesen a luxusról; az utastér bőrborítású kagylóülésekkel rendelkezik, amelyek ritkák a versenyautókban. Az olyan kényelmi elemek, mint a légkondicionáló és az audio rendszer is jelen van.
Az alvázban egy félelmetes, 6,9 literes V12-es szívómotor található, bár egyes változatok valamivel kisebb, 6,8 literes motorral rendelkeznek a versenyszabályok miatt. Ez a hatalmas erőforrás akár 600 lóerő leadására is képes, amely a CLK GTR-t álló helyzetből mindössze 3,8 másodperc alatt gyorsítja 100 km/h-ra. A végsebesség – szó szerint- lélegzetelállító, 320 km/h.
A karosszéria merev szénszálas konstrukciója ütközés esetén kiváló védelmet nyújt.
Ezt az autót háromféle változatban gyártották, kapható volt belőle közúti autó, Super Sport verzió és versenyautó. Mindhárom változatnak megvoltak a maga jellegzetességei, igazodva ahhoz, hogy utcára vagy versenypályára tervezték az adott darabot. 20 darab közúti változat és 6 darab roadster változat, valamint 2 prototípus készült.
Bár közúton is legális, a CLK GTR-t elsősorban versenyzésre tervezték, ami azt jelenti, hogy a mindennapi használatra való alkalmassága korlátozott. Teljesítményét és kialakítását leginkább ellenőrzött környezetben vagy magángyűjteményekben lehet értékelni.
A CLK (alvázszáma C208), mint Mercedes típus hihetetlen széles palettán volt elérhető, a 2 literes 135 lóerós utcai autótól egészen a 600 lóerős utcára homologizált versenyautóig.
Birtokolni egy ilyen autót ritka és kiváltságos dolog, ugyanis az eleve is kevés legyártott darab miatt, valamint a márka minősége és az autó csúcsteljesítménye miatt az értéke folyamatosan növekszik.
Ennek az “egyszerűbb” AMG változata, a C55 AMG megtalálható a múzeumunk gyűjteményében.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass