365 NAPI HÍRLEVÉL

MERCEDES M156

Az M156 AMG V8 motorral szerelt autó gyűjteményünk egyik darabja egy fehér facelift előtti 2007-es Mercedes-AMG S63. Ennek apropóján érdemes vetni egy pillantást a Mercedes egy különleges motorjára.
A Mercedes-Benz M156-os motorja az autóipari mérnöki munka figyelemre méltó darabja, mely nagy teljesítményéről ismert. Ez az első olyan V8-as motor, amelyet a Mercedes-Benz leányvállalata, a Mercedes-AMG tervezett. A korábbi AMG motorok Mercedes-motorokon alapultak, ez volt az első, amelyet az AMG teljesen önállóan, alapoktól kezdve, az akkoriban rendelkezésre álló szakértelem és versenytechnológiák felhasználásával alkotott meg. Az AMG eredetileg tuningcég volt, amely a Mercedes járműveinek az átalakításával foglalkozott, de 1999-ben a Mercedes az AMG többségi részvényesévé vált, majd utóbb, 2005-re pedig az AMG a Mercedesnek teljes tulajdonú leányvállalata lett.
A motor egyik lényeges tulajdonsága, hogy nem turbófeltöltős, hanem egyszerű szívómotor, és mégis versenyképes, nagy teljesítményű. A többi Mercedes-Benz motorcsaláddal nagyon kevés a közös pont, teljesen egyedi jellemzőkkel bír. Ezt a benzinmotort 2006-ban mutatták be az E-osztályban, és egészen 2015-ig gyártották Németországban.
Az M156-ot Bernd Ramler tervezte, aki többek között a Porsche Carrera GT 5,7 literes V-10-es motorjának megalkotásáról is híres.
A motor hengerűrtartalma 6,2 Liter (6208 cm3), a maximális motorfordulatszám 7,250-8,000 fordulat/perc közötti. A motor teljesítménye modellváltozattól függően 451 és 518 LE között van.
2008-ban a 38. naptári hétben készült el a 40.000. M156. Ez azért is érdekes, mert az AMG az „egy ember, egy motor” elvre támaszkodik, amit azt jelenti, hogy a motort teljes egészében az AMG egyetlen alkalmazottja szereli össze, és a gyártási ciklus végén a motor matricát kap az adott szerelő nevével és aláírásával. Pont úgy, ahogy egy művész az alkotási folyamat végén aláírja a művét.
Az M156 2009-ben és 2010-ben is elnyerte az Év Motorja Nemzetközi díjat, ami bizonyítja kiemelkedő teljesítményét. Az M156 azonban messze nem tökéletes motor. Például nem büszkélkedhet túl nagy alkatrész utángyártással, továbbá megbízhatóság szempontjából meg sem közelítette az elődjét, az M113 K-t. Számos probléma sújtotta, amelyek több alkatrész idő előtti kopásához vezettek. Ezek közül a legismertebb probléma az alacsony vezérműtengely-élettartam.
Az M156 volt az első Mercedes motor, amelynek hengerfalát plazmával vonták be Nanoslide eljárás alkalmazásával, amelynek során a vasat és szenet együtt olvasztják a hengerfalak felületére. Ez edzett falakat hoz létre, miközben jelentősen csökkenti a súrlódást, erősebbé és simábbá teszi a hengerfalakat, és szinte tükörszerű felületet eredményez. Ez egy AMG-exkluzív technológia, amely állításuk szerint akár 50%-kal is csökkentheti a súrlódást, és ennek hatására csökken a henger hőmérséklete, ami csökkenti a kopást, miközben fenntartja a teljesítményt.
Az M156 az AMG utolsó V8-as szívómotorja, amelyet valaha gyártottak, ugyanis ezt követően áttértek a turbófeltöltős motorokra, és ki tudja, mi következik az elektromos autók technológiájával.
Az M156 tehát egy sokak által szeretett, nagy teljesítményű motor, amely a maga kategóriájában egyedülálló, és az is marad: a Mercedes egy legendája.
Gyűjteményünkben megtalálható a Mercedes 300 SEL 6.3 1971 és a S63 AMG M156, amelyek a német izomautó sedan kezdetét és végét testesítik meg kiállításunkon.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass