365 NAPI HÍRLEVÉL

MICHAEL SCHUMACHER 2.

Hogyan jutott a legendás autóversenyző, Michael Schumacher ahhoz a világhírnévhez, amit igazán megérdemel? Lássuk, hogyan jutott el a Forma-1-es versenyzésben való debütálásáig.
Schumacher 1991-ben szerezte meg az áttörést az F1-ben. Ennek előzménye a sportkocsikban elért folyamatos sikerei és egy második helyezés volt a Sugo All-Japan GP-n a Ralt-Mugen F3000-es debütálásakor. Az ott látottak lenyűgözték Eddie Jordant, aki felkérte Schumachert, hogy helyettesítse a bebörtönzött Bertrand Gachot-t a Belga GP-n. Michael nem vesztegette el a lehetőséget.
Michael látványosan debütált a Forma-1-ben. Miután a versenyt megelőző kedden vezetett először Forma-1-es autót, a hetedik helyezése a kvalifikáción igen figyelemre méltó volt. Annál is inkább, ha figyelembe vesszük, hogy ez volt az első alkalom, hogy a pályán járt! Bár a versenyen az első körben kuplungprobléma miatt kiesett, jelentős benyomást tett a Forma-1-es közönségre. Olyannyira, hogy a következő versenyen már a Benetton versenyzője volt.
Spa és a következő verseny között, amely Monzában volt, sok vita folyt arról, hogy Michael hol fog vezetni az 1991-es szezon hátralévő részében és az azt követő szezonokban – mind a Jordan, mind a Benetton azt állította, hogy náluk fog vezetni. Végül a dolgok a Benetton javára dőltek el, és Michael leszerződött az 1991-es év hátralévő részére és az azt követő szezonokra. Ismét lenyűgözte a versenyzőt, lekörözte a háromszoros világbajnok Nelson Piquet-t, és megszerezte első pontjait, amikor az ötödik helyen végzett. A szezon hátralévő részében néhány hatodik helyezéssel zárta a szezont.
1992 egy tanulási év volt – megtanult megbirkózni egy új csapattárssal, megtanult új pályákon vezetni, és megtanult megbirkózni mások új elvárásaival az eredmények tekintetében. Jól tanult, és sikerült dobogós helyezést elérnie mindössze a nyolcadik futamán, valamint az első sorba állnia mindössze a tizedik versenyén, csak Nigel Mansell domináns Williams-Renault-ja volt gyorsabb. A Német Nagydíj előtti hockenheimi teszten balesetbe keveredett Ayrton Sennával. A pályán félreértés alakult ki közöttük, aminek következtében Michael féktesztelte Sennát. Ayrtonnak ez láthatóan nem tetszett túlságosan, és újságírók egy csoportja előtt torkon ragadta Michaelt, amikor az visszatért a boxba. A McLaren szerelői leszedték róla Sennát, Michael pedig azt mondta, hogy talán Ayrton meg akarta masszírozni a nyakát!
Michael első győzelmét a Forma-1-ben mindössze tizennyolcadik futamán aratta, amihez ügyesség és egy kis szerencse is kellett, hiszen a pályán alulkormányzott, de a korlátokat elkerülve továbbment, és ahogy látta csapattársa, Martin Brundle gumijainak állapotát, úgy döntött, hogy a slickekre való váltás a helyes döntés. Így olyan előnyre tett szert, amelyet senki sem tudott behozni.
A szezon utolsó, adelaide-i futamán elért szoros második helyezés után a világbajnokság harmadik helyén végzett, ami óriási eredmény volt mindössze az első teljes Forma-1-es évében.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass