365 NAPI HÍRLEVÉL

MICHAEL SCHUMACHER 3.

1993 sok szempontból csalódást keltő év volt, sok jó kvalifikációs teljesítményt hiúsított meg az autó megbízhatóságának hiánya. Monacóban győzelemre készült, amikor egy “50 centes” alkatrész meghibásodott, ami hidraulikai meghibásodást okozott. Emellett a kipörgésgátló rendszerrel kapcsolatos probléma legalább két versenyen a rajtnál vesztett helyeket eredményezett, ami valószínűleg a Belga Nagydíj győzelmébe került. A dobogós helyezések sora, valamint egy újabb győzelem bizonyos mértékig ellensúlyozta ezt, és a világbajnokság negyedik helyét hozta.
1994 viharos és tragikus év volt. Tragikus, hiszen Imolában meghalt az újonc Roland Ratzenberger és a háromszoros világbajnok Ayrton Senna, valamint Karl Wendlinger monacói balesete. Viharos, amikor a Benetton csapat ellen a kipörgésgátlóval kapcsolatos vádak merültek fel, Damon Hill elmente a silverstone-i bemelegítő körben, majd a fekete zászlóra való reagálás elmaradása, Verstappen bokszkiállási tüze Hockenheimben, a “túl vékony” deszka Spában, és végül a Hillel való ütközés a szezon utolsó versenyén Adelaide-ben, ami megkoronázta a hullámvölgyekkel teli szezont, hiszen 8 futamot nyert és világbajnok lett. Ez volt az az év, amelyről sokan azt hitték, hogy Senna uralja majd, de nem így történt. Maga Michael is úgy vélte, hogy ez megtörténhetett, és az adelaide-i futam utáni interjúban tett nyilatkozatában azt mondta, hogy szeretné Sennának adni a világbajnoki címet. Barcelonában Michael a második helyen végzett, valószínűleg élete legjobb versenyzésével, mivel a futam háromnegyedénél az autó az 5. fokozatban ragadt. Csak a Zetec-R motor rugalmasságának, Michael ügyességének, valamint a sport-prototípus versenyeken tanult, a kanyarsebesség maximalizálását célzó technikák kombinációja tette lehetővé, hogy ilyen jól fejezze be a versenyt.
Az 1995-ös év ellentmondásosan kezdődött, amikor Michaelt és David Coulthardot is kizárták a Brazil Nagydíjról üzemanyag-szabálytalanságok miatt. Az FIA fellebbezéssel kapcsolatos későbbi döntése összezavarta a csapatokat, mivel a pilóták visszakapták pontjaikat, míg a konstruktőrök nem! Amikor Michael Imolában balesetet szenvedett, a sajtó találgatásai szerint “megtört” a nyomás alatt. A következő néhány futam bizonyosan nem szolgáltatott több bizonyítékot arra, hogy ez valóban így volt. Egy másik ütközés Hill-lel Silverstone-ban olyan találgatásokhoz vezetett, hogy Michael és Damon között elkeseredett viszály alakult ki, amit mindkét fél tagadott. Egy vizes és egy száraz verseny Spa-ban további szikrákhoz vezetett, mivel egy kisebb ütközés az autók között, amikor Hill nedves körülmények között, Les Combes-ban vizes pályán próbálta megelőzni Michaelt slick-eken, valamint a blokkolásról szóló állítások csak további állításokhoz vezettek a viszályról, ami nem segített Monzában, amikor Hill és Schumacher ismét együtt ment el.
A szezon hátralévő része meglehetősen ellentmondást nem tűrően alakult, hiszen Michael 3 győzelmet aratott, köztük egyet a Nürburgringen, ahol több mint 40 másodperces hátrányból indult a futamgyőzelemért, miután 2 körrel a vége előtt kívülről megelőzte Alesit. Az, hogy 9 futamot nyert a szezonban, ezzel beállította Nigel Mansell 1992-es rekordját, másodszor is világbajnok lett (a legfiatalabb kétszeres bajnok), valamint segített a Benettonnak megszerezni az első konstruktőri bajnoki címét, egy olyan autóval, amelyről sokan elismerték, hogy nem volt olyan jó, mint a Williams, még érdemesebbé tette az eredményeket. Valójában ez egy olyan év lesz, amelyet talán nehéz (ha nem lehetetlen) felülmúlni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass