365 NAPI HÍRLEVÉL

MICHAEL SCHUMACHER 7.

Miután 2012 végén visszavonult a Forma-1-ből, Schumacher 2013 végén családjával – feleségével, Corinnával, fiával, Mickkel és lányával, Ginával -, valamint néhány családi baráttal a franciaországi Meribelben, az előkelő üdülőhelyen nyaralt.
A német versenyző számára nem volt idegen a lejtők, hiszen számos nyaralást és szezonon kívüli eseményt töltött síeléssel Európa különböző üdülőhelyein. Schumacher ráadásul egy faház tulajdonosa is volt a völgyben, így pontosan ismerte az üdülőhelyet és annak pályáit. A területre tett éves látogatásának időzítése mindig is örvendetes volt – nemcsak azért, mert az F1-es szezonon kívülre esett, hanem Michael január 3-án tartott születésnapi ünnepségeit is magába foglalta.
Ám 2013. december 29-én, helyi idő szerint nem sokkal 11 óra előtt, egy ragyogó és friss, napsütéses reggelen Schumacher úgy döntött, hogy a pálya melletti egyik “off-piste” területre megy, amikor egy másik síelőnek akart segíteni – ez tragikus következményekkel járó, végzetes döntés volt. Schumacher nekiment a tisztítatlan hószakaszon található, számos szabadon álló szikla egyikének és elvesztette az irányítást. A levegőbe repült, majd lezuhant, és egy 10 méterrel arrébb lévő másik sziklának ütközött, a feje jobb oldalára csapódva. A sisakja az ütközéstől kettétört. Az akkor 44 éves férfi kezdetben eszméleténél volt, de nem tudott összefüggően válaszolni a kérdésekre, és “furcsa” viselkedést tanúsított, ami miatt a mentősök – akik perceken belül a helyszínen voltak – légimentést kértek.
Schumachert először légi úton szállították kórházba Moutiers-be, majd Grenoble-ba szállították egy speciális traumatológiai osztályra, ahol hamar kiderült, milyen súlyos sérülései vannak. Schumacher kómában volt, amikor megérkezett a kórházba, és azonnali agyi műtétre volt szüksége, hogy megállítsák a duzzanatot és biztosítsák a folyamatos oxigénellátást. A súlyos vérzéstől és agyát ért zúzódásaitól szenvedő Schumachert mesterséges kómába helyezték. A kórház aneszteziológus főorvosa, Jean-Francois Payen azt mondta, hogy ha Schumacher nem viselt volna sisakot, akkor eleve nem élte volna túl a zuhanást.
Immár több, mint tíz éve, hogy a hétszeres F1-es világbajnok átélte a végzetes síbalesetet. 2014 óta 24 órás ápolásban részesül otthonában, ahol egykori irodáját privát betegszobává alakították át. A rehabilitáció több, a Forma-1-es karrierjéhez kapcsolódó tevékenységet is magában foglal. Gondozói csapata lejátssza neki a pit rádióforgalmát versenyzői napjaiból, és egy “süvöltő” Mercedes-AMG utcai autóval furikázzák, hogy ismerős hangokkal stimulálják az agyát.
Jean Todt, Schumacher korábbi Ferrari csapatfőnöke nagyra értékeli az együtt töltött pillanatokat. A Schumacher életében bekövetkezett drasztikus változások ellenére Todt kiváltságosnak érzi magát, hogy időt tölthet vele, gyakran néznek együtt F1-es futamokat. Meghatóan megjegyezte: “Az élete megváltozott, és nekem kiváltságom, hogy megoszthatom vele a pillanatokat. Sajnos a sors tíz évvel ezelőtt lesújtott rá, és ő már nem az a Michael, akit az F1-ből ismertünk”.
Schumacher hihetetlen képessége, hogy szét tudta választani az ember Michaelt a versenyző Michaeltől, kulcsfontosságú elv és gondolkodásmód, amelyet felesége, Corinna, Michael rehabilitációja során az elmúlt évtizedben magáévá tett. Így megmaradtak a közönség emlékei a tévedhetetlen világbajnokról, a domináns Vörös Báróról, akitől minden pilóta – bármit is állított – rettegett a pályán.
Ahogy Corinna mondta: “Nagyon fontos számomra, hogy továbbra is a lehető legjobban élvezhesse a magánéletét. Michael mindig megvédett minket, és most mi védjük Michaelt”.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass