365 NAPI HÍRLEVÉL

MORRIS NOMAD

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez a Morris 1500 szedán ferdehátú változata, amely maga is egy helyben gyártott BMC ADO16 konstrukció volt, nagyobb motorral.
A Nomad egy kis-közepes méretű autó volt, méretben és árban a Morris Mini fölött helyezkedett el. A ferdehátú formavilág hasonlít az Austin Maxiéra, amelyet Ausztráliában soha nem értékesítettek. Elsőkerék-meghajtású autó volt, folyadékkal töltött kamrákkal összekötött, teljesen független felfüggesztéssel, amelyet a cég hidro-elasztikus felfüggesztésnek nevezett.
A Nomad nevet feltehetően azért kapta, mert az ülések lehajthatók voltak, így egy ágyat képeztek, amelyen – a nomádokhoz hasonlóan – az emberek aludhattak utazásaik során….
A felfüggesztés kényelmes utazást biztosított, csak akkor szenvedett egy kicsit a “lejtéstől”, ha a csomagtartó túlterhelt volt, és néha túlkormányzottá vált, ha a karosszéria túlságosan megdőlt a kemény kanyarokban.
Az erőt egy BMC E-sorozatú, SOHC-fejjel ellátott motor adta, amely az eredeti Morris 1100-as modellhez képest jobb teljesítményt és gazdaságosságot biztosított. Négy- és ötfokozatú kézi sebességváltó állt rendelkezésre.
Az 1500-as szedán és a Nomad automata változatai a MiniMatic modellekben is használt 1275 cm3-es BMC A-sorozatú motorral és Automotive Products négysebességes automata sebességváltóval voltak felszerelve, s melyek Morris 1300 Automatic néven kerültek forgalomba.
A Morris Nomadot szeretettel “Aussie Mini Wagon”-nak becézték. Kompakt mérete és praktikus kialakítása az ausztrál családok kedvencévé tette az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején. Akár bevásárlásra, akár hétvégi kirándulásra indult, a Nomad egy kis nosztalgiával gazdagította ott a mindennapi életet.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass