365 NAPI HÍRLEVÉL

NIKI LAUDA

Niki Lauda, teljes nevén Andreas Nikolaus Lauda osztrák Forma-1-es pilóta és repülőgép-vállalkozó volt. Figyelemre méltó sikereket ért el az autósport világában, háromszor nyerte meg a Forma-1-es pilóták világbajnokságát: 1975-ben, 1977-ben és 1984-ben. Laudát az teszi igazán egyedivé, hogy ő az egyetlen olyan pilóta a Forma-1 történetében, aki a Ferrari és a McLaren, a sportág két legnevesebb konstruktőre számára is megszerezte a bajnoki címet.
Lauda útját diadalok és megpróbáltatások egyaránt jellemezték. Az 1976-os Német Nagydíj a Nürburgringen Lauda pályafutásának meghatározó pillanataként emelkedik ki. 1976. augusztus 1-jén a Ferrari színeiben versenyző Lauda vezette a bajnoki küzdelmet ősriválisával, a McLaren-es James Hunttal szemben. A 14 mérföldes, alattomos pályájáról ismert Nürburg-ring még a tapasztalt versenyzők számára is hatalmas kihívást jelentett.
A verseny második körében tragédia történt. Lauda Ferrari 312T2-ese letért a pályáról, egy padkának ütközött, és lángba borult. Gyötrelmes másodpercekig a pokoli tűzben rekedt, mielőtt versenyzőtársai kimentették volna őt. Lauda súlyos égési sérüléseket szenvedett az arcán, a fején és a tüdején. Az élete volt a tét.
Figyelemre méltó módon, mindössze hat héttel később Lauda, dacolva az esélyekkel, az Olasz Nagydíjon, Monzában visszatért a versenyzéshez. Még mindig bekötözött arccal, páratlan bátorságról és elszántságról téve tanúbizonyságot, visszamászott a pilótafülkébe. Bár abban az évben csak hajszállal maradt le a bajnoki címről, kitartása és visszatérése tagadhatatlanul hősies volt.
Rövid szünet után Lauda bátran visszatért, és 1982 és 1985 között a McLaren színeiben versenyzett. Egy izgalmas fináléban mindössze fél ponttal biztosította be az 1984-es bajnoki címet csapattársa, Alain Prost előtt.
Az autóversenyzésen kívül Lauda repülőgép-vállalkozóként is tevékenykedett, három légitársaságot alapított és vezetett: Lauda Air, Niki és Lauda. Tanácsadóként dolgozott a Scuderia Ferrari számára, és rövid ideig a Jaguar Forma-1-es versenycsapatát is irányította. Pályafutása későbbi szakaszában a német televízió szakértőjeként dolgozott a nagydíjhétvégéken, és elnöki pozíciót töltött be a Mercedes-AMG Petronas Motorsportnál, amelynek 10%-os tulajdonosa volt.
A legendás Niki Lauda 2019. május 20-án hunyt el. Halálát a tüdőátültetésből eredő komplikációknak tulajdonították. Lauda 2018 augusztusában tüdőátültetésen esett át légzési problémák miatt. A figyelemre méltó felépülése ellenére végül a beavatkozással kapcsolatos egészségügyi komplikációknak esett áldozatul. Kitartó versenyzőként és a motorsport világának befolyásos alakjaként öröksége tovább él, és az autóversenyzés rajongóinak generációit inspirálja.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass