365 NAPI HÍRLEVÉL

NISSAN VR30DDT

Az Infiniti 2015. december 15-én jelentette be az akkor új Nissan 3,0 literes VR30DDTT motort. A 2016-os Infiniti Q50 sportszedán motorházteteje alatt debütált, és megtalálható volt a 2017-től kezdődő Q60 kupéban is.
A Nissan VR30DDTT blokkja és hengerfeje egyaránt alumíniumból készül. A motor 300 vagy 400 lóerő leadására képes, és helyet szerzett magának a Ward 10 legjobb motorjának listáján.
2015-ben kezdték meg a 2997 cc nagyságú motor gyártását. V6 elrendezésű, ikerturbós, benzinnel üzemelő egység.
Üzemanyag-fogyasztás, L/100 km (Infiniti Q50 2017):
Városban 13,3 liter
Autópályán 7,0 liter
Vegyes közlekedés 9,3 liter
A motor élettartama, km: ~200 000
A motor megbízhatósága: a különféle fórumokon az ilyen motorral szerelt autók tulajdonosai az alábbi problémákkal találkoztak:
Az ékszíj meghibásodása: már jó ideje ismert hiba a Nissan VR30DDTT motorjánál. A gyártó komolyan vette a problémát, és szervizközleményt adott ki a hiba megoldására. A 2017 után gyártott modellek esetében nem jelentkezik ez a gond, a 2016-os és 2017-es Infiniti Q50 és Q60 modelleket érinti leginkább a vezérműszíj meghibásodása. Mivel akkoriban új motor volt, és gyakorlatilag minden vadonatúj egység szenved valamilyen induláskori hibától, így nem meglepő, hogy csak a korábbi modellekben jelenik meg.
Üzemanyag befecskendező szelep meghibásodása: Egy másik gyakori probléma a motornál. A gyártó tisztában van a hibával, és új üzemanyag-nyomóvezeték formájában kiadott egy javítást, amely remélhetőleg végleges megoldást jelent.
Túlzott szén-dioxid-felhalmozódás: mint gyakorlatilag minden közvetlen befecskendezésű motor esetében, itt is fennáll a szén-dioxid felhalmozódásának lehetősége. Ez azonban nagyon fokozatosan történik, és néhány évbe telik, mire problémássá válik. Ez még mindig viszonylag új motor, így még nem gyakori, de mindenképpen szem előtt kell tartani, különösen nagy futásteljesítményű autóknál.
A Nissan tehát elismerte a felmerült hibákat, és szervizközleményeket adott ki azok kijavítására, így a frissített VR30DDTT egységeknek a japán gyártóktól elvárt megbízhatóságot kell nyújtaniuk.
Ami a hosszú távú használatot illeti, várnunk kell, és meglátjuk, hogy a VR30DDTT hogyan fog boldogulni ebben a tekintetben. Mindenesetre a motor eddig megbízhatónak mondható. Ezt a motort használják az új, 2024-ben érkező Nissan Z-ben is.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass