365 NAPI HÍRLEVÉL

OPEL KAPITäN

Az 1938-ban sorozatgyártásba állított art deco stílusú autó az Opel első önhordó acélkarosszériás modellje volt. A Kapitän (kapitány) elnevezés nem csak egy jól hangzó fantázianév, a kínálatban betöltött rangra is utal. Átmenetet biztosított a nála kisebb és olcsóbb Kadett (kadét) és a választék csúcsmodelljének számító Admiral (admirális) között.
A legelső Opel Kapitän 1938-ban gördült ki az utcára, és kezdetben elődjének nevét, a Super 6-ost viselte, ami a motor hengerszámára utalt. Nagyon gyorsan módosítottak azonban az elnevezésen, amit mai szemmel indokoltnak is nevezhetünk, hiszen az új modellnek a motorján kívül más köze nem volt elődjéhez. Míg ugyanis a Super 6-os alvázas felépítésű volt, addig a Kapitän, a vele körülbelül egy időben színre lépett Kadettel és Olympiával együtt már korszerű, önhordó karosszériát kapott, egyedül az Admiral maradt alvázas.
Az 54 lóerős motor legnagyobb sebessége 126 km/óra volt és 29 másodperc alatt gyorsult 100-ra. Fogyasztása mai szemmel elrettentőnek tűnhet, 13 litert elfogyott 100-on. Az elkövetkező évtizedekben annyira közkedvelt autóvá vált, hogy még hat generáción keresztül gyártották. Utódjául az 1964-ben megjelent diplomat-ot választották.
A kapitány születésnapját több oldtimer és Opel rajongói klub megünnepelte, Németországban és Hollandiában. A nagy múltú kocsi az Opel, egyben az autózás történetének egyik legjelentősebb és legmeghatározóbb példányává vált. A 80.évforduló volt ez az esemény.
1953 és 1958 között 154 098 Kapitän készült. A maga idejében ez a generáció volt a harmadik legnépszerűbb autó Németországban a Volkswagen Bogár és az Opel saját Rekordja mögött.
Az 1956-os modellévben enyhe ráncfelvarrást hajtottak végre, korszerűbb hűtőrácsot, keretezett fényszórókat, nagyobb első jelzőlámpákat és oldalsó díszítéseket kapott, és megnövelték teljesítményét 75 lóerőre.
1957 májusától kérésre egy félautomata háromfokozatú overdrive sebességváltó is rendelhetővé vált, kiegészítő negyedik sebességfokozattal.
Gyártása egészen 1970 -ig tartott. Az Admiral és a Diplomat még hét évig élt, amíg 1978-ban a Senator fel nem váltotta őket.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass