365 NAPI HÍRLEVÉL

PEUGEOT 205 T16

A Peugeot gyárat a Peugeot testvérek hozták létre. 1810 Körül alakították át a Montbeliárd melletti malomból hengerelt acél gyártására alkalmas manúfaktúrává. Kezdetben rugókat, fűrészlapokat , kéziszerszámokat és kávédarálókat készítettek. 1885-ben kezdődtek a változások Armand Peugeot vezetésével, ekkor került be a portfolióba a járműipar is. kezdetben a kerékpárgyártással próbálkoztak. Még kétszemélyes tricikli is megtalálható volt a modell választékában.

1904-ben a Párizsi Autószalonon mutatták be az új egyhengeres Bébi-Peugeot-t; amely igazi népautó lett. Közben a Peugeot testvérek fiai is autógyártásba kezdtek; az ő emblémájuk volt a jellegzetes Peugeot-oroszlán. A cégek aztán összeolvadtak, és 1913-ra minden második francia autó a Peugeot-tól származott. A termelés 1923-ban haladta meg először a 10 000 darabot.

Az 1929-ben megjelent Peugeot 201 volt az első olyan autómodell, amelynek modellneve három számjegyből állt, közepén a 0 karakterrel. Ez lett a cég első sorozatgyártásban gyártott modellje. A második világháború után viszonylag hamar elkészült az egymilliomodik Peugeot is.

A Peugeot 403-mal kezdődött a Peugeot és a Pininfarina együttműködése. 1967-ben a Peugeot felvásárolta a Citroen részvényeinek a 90%-át. Ezzel alakult meg a PSA holding.

A Peugeot 1978-ban fogott bele egy új városi kisautó fejlesztésébe, melynek eredménye az 1983-ban piacra dobott 205-ös modell lett. A 3,7 méteres modell egészen 1998-ig, vagyis a 206-os utódmodell érkezéséig gyártásban maradt.

Az 5,3 millió példányban értékesített Peugeot 205-ből B-csoportos raliautó is készült. A négykerékhajtású és ötsebességes manuális váltós, középmotoros miniszörnyeteg 1985-ben és 1986-ban is megnyerte a világbajnokságot, mégpedig Timo Salonen és Juha Kankkunen dirigálásával. A finn pilóták az egyéni és a csapatbajnoki címet egyaránt bezsebelték.
Az 1985-ös argentin viadalon elszenvedett balesetének következtében Ari Vatanen kidőlt a sorból, de nem állt meg az élet, a Peugeot gőzerővel készült az újabb világbajnoki futamra. A franciák olyannyira igyekeztek a többiek előtt maradni, hogy az 1000 Tó Rally-n egy új fejlesztésű kocsival, a Peugeot 205 Turbo 16 Evo 2-vel álltak a rajtvonalhoz.
Ez a versenygép az elődjéhez képest teljesen megújult, motorja a nagyobb turbófeltöltőnek köszönhetően száz lóerővel nagyobb, szám szerint 450 lóerős teljesítmény leadására volt képes. Az autó a leszorítóerő növelése érdekében hatalmas szárnyakat kapott és súlyát is csökkentették 30 kilogrammal. E változtatások sikere is vezették a csapatot , a ralivilágában behozhatatlan előnyre tett szert a Peugeot az Audival szemben. Még leírni is szürreális.
Jean Todt emberi nagyságára egyébként jellemző, hogy miután Vatanen túl volt az életveszélyen és a felépülés rögös útjára lépett, a francia csapatfőnök kérésére még egy kuplung nélküli autót is elkezdtek tervezni, hogy a finn folytatni tudja pályafutását, még ha bal lábát esetleg nem is tudja használni.

A 1985-ben készült és eddig mindössze 39 500 kilométert futott közúti versenyautó értékét 170-200 ezer euróra, vagyis mintegy 61-72 millió forintra becsülik.

Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass