365 NAPI HÍRLEVÉL

PIETRO FRUA (1913-1983)

Folytatom a formatervezőkről  összegző írásomat, akiknek a munkáját nem győzöm eléggé dicsérni. Sokszor maradnak a háttérben , sokszor alábecsülik munkájukat pedig ők adják az első impulzusokat egy autóvásárlásakor. A kereskedelmi szakértők szerint a tranzakciók nagyrésze elsőlátásra eldől.

Egy szintén jeles személyisége az észak-olaszországi dizájnereknek Pietro Frua aki Torinóban látta meg a napvilágot 1913-ban. Édesapja a Fiatnál dolgozott , így közel került az autókhoz egészen korán. Az iskola elvégzése után rajzolónak tanult  a Scuolla Allievi Fiatnál ami szintén egy Fiathoz köthető intézmény volt és mellesleg itt gyakornokoskodott is.

17 évesen csatlakozott a Stabilimenti Farinához mely Torinó egyik legpatinásabb formatervező iskolája volt ekkoriban. Sokan neki tulajdonítják az ikonikus Vespa korai terveit is.

1944-ben jutott el a saját stúdió megalapításához. Első jelentősebb munkájuk a Fiat 1100C Spyder volt. Hosszabb távú szerződésük először a Maserattival volt. Az ötvenes években több Spyder illetve coupé kivitelt is terveztek. A gyár számára.

 Pelle Peterson a Frua figyelme alatt tervezte meg a Volvo P1800-ast amely a mi gyűjteményünkben is megtalálható.  Nem meglepő, hogy gyakran Frua tollának tulajdonítják ezt a népszerú járművet. 1957 és 1959 között Frua több autót is tervezett a Ghia-Aglie, a Ghia Torino egykori svájci leányvállalata számára, amely akkor már független volt. Giovanni Michelotti volt az elődje ebben a pozícióban.

Az 1960-as években Pietro Frua Olaszország egyik legjelentősebb autótervezője volt. A “Frua vonal” szinonimája volt az ember jó ízlésének. Minden egyes autó megvalósítását a teljesen működőképes egyedi modellek és prototípusok legapróbb részleteiig követte, gyakran az európai autókiállításokon való bemutatásukig.

Érdekesebb munkái közül tervezett például a Glass-nak, Németország legkisebb autószerelő üzemének. Ezeket sokszor Glaserattinak nevezik a műértők mivel nagyon hasonlít a Maseratti Fruához. Ezeket egyébként 1968-ig gyártották , BMW GT néven, mert a BMW felvásárolta a Glasst.

A Maseratti Quattroporte a gyár egyik siker modellje is Frua nevéhez köthető, hosszú rossz kapcsolat után újra együtt működött a két manufaktúra. Ez a sikeres karosszéria tervezés közelebb hozta őket egymáshoz. 

1965-ben az AC bemutatta az erős, Frua karosszériájú 7 literes AC Frua Spydert, amely a Mistral alakjából merített. Ezt követte 1967-ben egy kupé. Ugyanebben az évben a svájci autóversenyző és a Ferrari importőre, Peter Monteverdi elkezdett építeni egy Frua-karosszériás sportkupé, a Chrysler  motoros Monteverdi Highspeedet 375S-t. Ő tervezte a Monteverdi 2000 GTI-t is, de ez egyszeri alkalom maradt. A Frua korlátozott kapacitása miatt a következő High Speed modellek gyártása a torinói Fissore-ba került. A Monteverdi Hai 450-et azonban úgy gondolják, hogy a Frua tervezte. 

1983-ban pár héttel születésnapja után rákban elhunyt e jó ízlésű tervező mérnök. Aki vonalaival örök nyomott hagyott a világ formatervezőinek  csarnokában.

Gubán Ádám  

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass