pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

PONTIAC FIREBIRD

A Pontiac Firebird (harmadik generáció) egy amerikai autó, amelyet a Pontiac gyártott 1981 és 1992 között. A 1982-es modellévben mutatták be a Chevrolet Camaro vállalati testvérével együtt. Ezek voltak az első Firebird-ek (jelentése: „tűzmadár”), amelyek gyári üzemanyag-befecskendezéssel, négysebességes automatikus váltóval, ötsebességes kézi váltóval, négyhengeres motorral, 16 colos kerekekkel és ferdehátú karosszériával rendelkeztek.

A harmadik generációs Firebird három modellből állt: Firebird, Firebird S/E és Firebird Trans Am. A Firebird az alapmodell volt, amely megfelelt a Camaro Sport Coupe-nak; a Firebird S/E a luxusváltozat; és a Trans Am a nagy teljesítményű változat.

A 1982-es Firebird teljesen átdolgozott, modern kinézetű és könnyebb, jobban kezelhető autó volt. A szélvédő dőlésszöge drámai, aerodinamikusabb 62 fokra lett állítva, a Camarótól eltérően a Firebird lökhárítói integrálva voltak az első rész kialakításába, és először nagy, üveggel borított hátsó csomagtartóval rendelkezett. Elektronikusan vezérelt visszahúzható fényszórókkal, és kerekített motorháztetővel és első sárvédőkkel különbözött meg a Camarótól és az előző Firebird változatoktól. A Firebird rejtett fényszórókat tartott meg a teljes gyártás végéig, 2002-ig.

A filmipar kiemelkedő alakja

A harmadik generációs Pontiac Firebird számos filmben és tévésorozatban szerepelt, például a Starsky és Hutch, a Kobra, a Csillagközi szökevények, a The Wrong Mans, A jogász és a Stung. Ezek közül néhány a Firebird Trans Am változatát használta, amely a legmagasabb teljesítményű volt. A Firebird Trans Am ismertté vált a Knight Rider című sorozatban, ahol KITT nevű mesterséges intelligenciával rendelkező autót alakította. A Firebird Trans Am szintén feltűnt a Rocky IV -című filmben, ahol Rocky Balboa vezette.

A Firebird Trans Am egy ikonikus autó, amely a 80-as és 90-es évek akciófilmjeinek és sorozatainak hangulatát idézi.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass