pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

Škoda Felicia

A Škoda Felicia (Typ 781 és 791) a cseh Škoda Auto autógyártó által 1994 és 2001 között gyártott B-szegmensű autó. Ez volt az utolsó modell, amely a Škoda saját platformján készült, de az egyik első, amely részesült a Škoda Auto német Volkswagen csoport általi felvásárlásából. A Felicia a Favorit átdolgozott változata volt, de friss, modernebb külsővel, áttervezett orr-résszel és szélesebb motorválasztékkal.

Bemutatójára 1994 októberében került sor, a prágai Károly hídon. A ferdehátú sorozatgyártása még ugyanebben a hónapban megkezdődött: a Combi 1995 júniusában, a pick-up pedig 1995 augusztusában. A gyártás 2001 júniusában ért véget. A Felicia nevet nem először használták, feltámasztva egy eredetileg a Škoda által az 1960-as években a kétüléses sportautók sorozatára használt névmást.

Mivel a Felicia a Volkswagen közreműködésével készült, hozzájárult a Škoda nyugat-európai megítélésének javításához. Ez volt az első dízelüzemű Škoda, és ez volt az első olyan autójuk, amely jelentős biztonsági és kényelmi funkciókkal rendelkezett. Egyes SLXi modellek légkondicionálóval és velúr kárpitozással rendelkeztek. A blokkolásgátló (ABS), a vezetői légzsák és a biztonsági övfeszítő is elérhető volt.

A Felicia 1998 áprilisában került a címlapokra, miután a Škoda a magas elégedettségi pontszámának köszönhetően a “Legjobb gyártó” elismerést kapta a J.D. Power autófelmérésén. A Felicia gyártása 2001 júniusának végén, egy évvel a Fabia bevezetése után, megszűnt. Összesen 1 420 489 autó készült (a pickup és kombi modellek egész 2001-ben kaphatók voltak), beleértve 19 000 Volkswagen néven értékesített, átnevezett pickupot.

A Felicia többféle karosszériaváltozatban készült, magán- és üzleti használatra egyaránt. Az alapmodell ötajtós ferdehátú volt, 1995 júniusától pedig kombi is készült hozzá, amely a Favorit-alapú Forman-t váltotta fel, amelyet most Felicia Combi (Typ 795) névre kereszteltek át.

Volt még egy kupés haszonjármű változat, a Felicia Pickup (Typ 797) és egy Felicia Vanplus nevű kisteherautó is. A Pickup áttervezett hátsó tengelyt tartalmazott, hogy növelje a raktér terét. A pickup változatot néhány országba Volkswagen Caddy Pickup néven importálták. A pick-up modellnek volt egy Felicia Fun nevű életstílus-kiadása is (Typ 796), amelyet főként a nyugat-európai piacra terveztek.

A hátsó vászonrész a rakodótérbe nyílik, lehetővé téve két további ülés kihajtását, így négy felnőtt számára kényelmes ülőhelyet biztosít. Az egyébként az elemek számára nyitott hátsó ülések lefedésére tonnafedél is rendelhető. Truckman tető is kapható, amely a hátsó üléseket és a rakodótérre is kiterjed, és így még praktikusabbá teszi a rossz időjárási körülmények közötti átalakítást. A ferdehátú csomagtérfogat 272 liter volt a hátsó ülések függőleges helyzetében, és ez 976 literre nőtt a hátsó ülések lehajtásával. A Combi (kombi változat) esetében ez 447, illetve 1366 liter volt. A Felicia és a Felicia Combi 1998 januárjában kisebb ráncfelvarrást kapott.

A legszembetűnőbb vizuális változás az újratervezett hűtőrács és a nagyobb lökhárítók voltak, de a változtatások között szerepeltek az alváz és a karosszéria kisebb fejlesztései is, amelyek a balesetbiztonság javítását célozták.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass