pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

PORSCHE 928

A Porsche 928 egy kétajtós, nagy teljesítményű, grand touring szuperautó, amelyet a német Porsche AG gyártott 1978 és 1995 között. Eredetileg a fejlődő autóipari piac kiszolgálására tervezték, ez volt a Porsche első teljesen házon belüli terve egy sorozatgyártású autóhoz, és végül a Porsche 911-et kívánta helyettesíteni, mint a Porsche zászlóshajóját. A 928 egyesítette a sportautók kezelhetőségét és teljesítményét egy luxusautó menetével, rakterével és kényelmével.
A Porsche vezetői úgy vélték, hogy a csomag szélesebb körű vonzerővel bír, mint a kompakt, kissé elavult és lassan fogyó, léghűtéses 911. A 928-as volt a vállalat első sorozatgyártású V8-as motorral hajtott modellje, és az egyetlen kupé, amelyet elöl szerelt V8-as motor hajtott. Különösen figyelemre méltó volt rekordot jelentő nagy végsebességével. 1978-as megjelenésekor a 928-as fejlett kialakítása és felépítése elnyerte az Év Európai Autója díjat.
Az 1960-as évek végére a Porsche szilárdan megalapozta magát a nagy teljesítményű sportkocsik gyártójaként. Az 1970-es évek olajválsága után a vezetők, köztük Ferdinand Porsche tulajdonos, elkezdték fontolóra venni egy üzemanyag-hatékonyabb luxus túraautó hozzáadását a kínálathoz. A 928-as a sportkocsik kezelhetőségét és teljesítményét egy luxusautó kezelhetőségével, rakodóterével és kényelemmel ötvözte.
18 éves gyártása alatt a 928-as formatervének alapjai változatlanok maradtak, bár a motor és a formaterv számos változáson ment keresztül, és az első generációs és a második generációs autókat egy határozott “ráncfelvarrás”(facelift) választotta el egymástól.
A 928-asban elöl elhelyezett, vízhűtéses V8-as motor hajtotta a hátsó kerekeket. Az eredetileg 4,5 literes, egyetlen felső vezérműtengelyes kialakítású motor teljesítménye Európában 240 LE volt, míg az észak-amerikai piacon értékesített autók esetében a szmogriadó berendezés 219 LE-re csökkentette a teljesítményt.
A Porsche formatervezését és fejlesztését díjazták az 1978-as Év Európa Autója választáson, ahol a 928-as a BMW 7-es sorozat és a Ford Granada előtt győzött. A 928 az egyetlen sportautó, amely elnyerte ezt az elismerést.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass