pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

PORSCHE 959 DAKAR

A Porsche gyárat 1931-ben Ferdinand Porsche alapította, Stuttgartban Németország déli részén.

Kezdetben a vállalat gépjármű-fejlesztési munkákat és tanácsadást kínált, de saját neve alatt nem épített autókat. Az egyik első megbízás, amelyet az új vállalat kapott, a német kormánytól volt, hogy tervezzen egy autót az emberek számára; vagyis egy volkswswagent.  Ennek eredményeként született meg a VW Bogár minden idők egyik legsikeresebb autóterve.  Később a Porsche 64-et 1939-ben fejlesztették ki a Beetle számos alkatrészének felhasználásával.

Ferdinándot letartóztatták háborús bűnökért, de nem állították bíróság elé. 20 hónapos börtönbüntetése alatt Ferdinand Porsche fia,  úgy döntött, hogy saját autót épít, mert nem talált egy meglévőt, amelyet meg akart vásárolni. Neki kellett átvezetnie a céget a legnehezebb napokon is, egészen apja 1947. augusztusi szabadulásáig.

Motorsportokban elért sikereik egyedülállóak világszerte.

A Porsche rekordot jelentő 19 győzelmet aratott a Lemans-i versenyen. Ők jelenleg a világ legnagyobb versenyautó-gyártói. 2006-ban az istálló 195 versenyautót épített különböző nemzetközi motorsport-eseményekre. 2007-ben a konszern nem kevesebb, mint 275 dedikált versenyautót épített (7 RS Spyder LMP2 prototípust, 37 GT2 specifikációjú 911 GT3-RSR-t és 231 911 GT3 Cup járművet)..

1984-ben a francia René Metge egy Porsche 911-es raliautót  vezetve nyerte meg a világ leghíresebb és legnehezebb terepversenyét – a diadalt megismételte 1986-ban a 959-essel is. Ám utóbbi gépet egy évvel korábban is bevetette a csapat, csak éppen akkor még nem kísérte szerencse a szereplését.

A 400 lóerős (500 Nm) motor hajtotta Porsche érdekessége volt, hogy a két feltöltős turbórendszerben az egyik kis, míg a másik nagy fordulaton dolgozott, csökkentve az úgynevezett turbólyukat. Amíg a 911-ben magát a blokkot és a hengerfejet levegő hűtötte, a 959-nél az utóbbi feladatot folyadék végezte.

A végsebessége papíron ugyanúgy 210 kilométer/óra volt, mint az 1984-ben bevetett modelleké, de akadt olyan szakasz, ahol 240 km/ó felett repesztett.

A Sotheby’s aukciós ház árverésén talált új gazdára egy Porsche 959 versenygép, amely az 1985-ös Dakar-ralin állt rajthoz, sőt szakaszt is nyert. Ám alaposan a pénztárcájába kellett nyúlnia a vevőnek: 6 millió dollárt, azaz körülbelül 2,5 milliárd forintot adott a gépért.

959-es Dakar Porsche még soha nem került kalapács alá, úgyhogy érthető módon nagy volt az érdeklődés a masina iránt. Mindössze három készült belőle, plusz négy  fejlesztési prototípus – most a 0100015 alvázszámú járgány gurult fel a dobogóra.

Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.