365 NAPI HÍRLEVÉL

PORSCHE CARRERA GT

A Porsche Carrera GT egy ikon, melyet az autógyártás és a sportautók csúcsának tekintenek. Építését 2003 és 2007 között végezték, és mindössze 1270 példány készült belőle, és Project Code 980 vagy Type 980 néven is ismert.

A Carrera GT-nek lenyűgöző a gyorsulása, melyet a 5.7L-es V10-es, 612 lóerős motorja biztosít, 590Nm mellett, mindezt 8000-es fordulatszámon. 0-ról 100 km/h-ra mindössze 3,5 másodperc alatt gyorsul fel, ami akkor kiemelkedő teljesítmény volt. Különlegességei az aktív hátsó szárny, amely 120km/h-nál kiemelkedik a karosszériából, a felnik központi rögzítőcsavarjai oldalanként más színűek, (a bal oldalon piros és a jobb oldalon kék), a karbon kerámia fékrendszer és a középcsavaros kerékfelfogatás, ami aversenyautóknál használatos. A V10-es motor hangja annyira hátborzongató, hogy sokak szerint az egyik legszebb motorhang az autóiparban. Emellett muszáj megemlíteni például, a Lexus LFA, Porsche GT3 RS, és a Ferrari 360 Challenge Stradale szintén lenyűgöző hangzását.

Egyik legnagyobb érdekessége Paul Walker tragikus halála, akiegy ilyen autóban vesztette életét 2013-ban. Rengeteg teória látott napvilágot ezzel kapcsolatban, de az tény, hogy egy rendezvényt követően egy barátja (Roger Rodas) új autójával, egy piros 2005-ös kiadású Porsche Carrera GT-vel próbakörre vitte a színészt. A sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, és a jármű először egy lámpaoszlopnak, majd egy fának csapódott és kigyulladt. Mindketten a helyszínen életüket vesztették.

Az autó vezetési élménye elképesztő, de kihívást is jelenthet azok számára, akik nem tapasztalt autóversenyzők. A manuális váltó kezelése ésa hatalmas teljesítmény könnyen kiszakíthatja az átlagos vezetőt a komfortzónájából.

Még Jay Leno autógyűjtő és fanatikus is megforgott a Carrera GT-vel amikor először vezette.

Érdemes megemlíteni az autó speciális anyagfelhasználását, mint például a magnéziumból készült középkonzolt, illetve a bükkfából készült váltógombot, amivel a tervezők a Porsche 917-es versenyautónak állítottak emléket a 60-as 70-es években elért győzelmek után.

A Carrera GT karosszériáját és tervezését a legendás Harm Lagaay irányította, aki számos más ikonikus Porsche modell dizájnjáért is felelős volt. A motor tervezését pedig Hans Mezger végezte, aki az autóipar egyik legbefolyásosabb motortervezője volt, és több mint 30 évig volt felelős a Porsche-nél a versenyautókért és motorokért. A Porsche mérföldkövet ért el a Carrera GT-vel, mint az első sorozatgyártású autó, amelynek monocoque alvázateljesen szénszálból készült.

Összességében a Porsche Carrera GT nem csupán egy autó, hanemegy valódi műalkotás, mely ötvözi a gyorsaságot, a műszaki precizitást és a dizájn eleganciáját, és így az egyik legkiemelkedőbb sportautó nyers vezetésiélmény tekintetében.

A Carrera GT értéke az autógyűjtők körében a csillagos eget súrolja. Nem ritkák a jelenlegi elérhető példányok között a 1,5-2M Eurós (600 millióft – 800 millió ft) árak.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass