pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

RENAULT SKIFF LABOURDETTE 1914

A Skiff Labourdette egy karosszériatípus, amelyet Henri Labourdette francia karosszériaépítő tervezett a 20. század elején. A versenyhajók formája ihlette, és mahagóni deszkákat és rézszegecseket használt a karcsú és aerodinamikus karosszéria kialakításához.

A legendás Rolls-Royce Silver Ghost alvázára mindössze öt skiff karosszériát alkalmaztak, ami nagyon ritkává és értékessé teszi őket. Az egyiket az 1914-es Alpine Trial versenyen használták, egy híres autós eseményen, amely a Silver Ghost megbízhatóságát és teljesítményét mutatta be. A Skiff Labourdette radikális és innovatív formaterv volt, amely a következő évtizedekben más karosszériaépítőkre és autógyártókra is hatással volt.

Mindössze öt Skiff Labourdette készült, és ezek közül csak egyről ismert, hogy menetkész állapotban van. A másik négy elveszett, sérült vagy magángyűjteményekben található. A Skiff Labourdette-ek nagyon ritkák és értékesek, mivel a karosszériaépítés történetében egyedülálló és innovatív formatervet képviselnek.

Ez az egyedülálló stílus, amelyet először Henri Labourdette francia karosszériaépítő alkotott meg, a háború előtti fényűzés és formatervezés megtestesítője volt. Jean-Henri Labourdette már harmadik generációs karosszériaépítő volt, amikor úttörő szerepet játszott a radikális Skiff karosszériastílus megalkotásában. A korszakban semmi máshoz nem hasonlítható formájú, első ilyen karosszériát viselő autó egy 1912-es Panhard et Levassor volt, amelyet René de Knyff, a Panhard et Levassor igazgatója és úttörő autóversenyző rendelt meg. René később a Commission Sportive Internationale (CSI), a mai FIA elnöke lett. Nagyszerű sportemberként ismert, aki naponta kerékpározott és evezett, és ezt javasolta Labourdette-nek: “Tudod, hogy evezek. Miért nem építed meg ezt a karosszériát úgy, mint az én csónakomat, mahagóniból, bordázattal, meg minden? Könnyű és erős.” Akárcsak az akkori elegáns versenyhajóknál, itt is hagyományos hajóépítési technikákat alkalmaztak. A háromrétegű mahagóni deszkákat gyönyörűen rögzítették a kőrisvázhoz süllyesztett rézszegecsekkel. A karcsú, aerodinamikus testet erősen lakkozták, ajtónyílások nélkül, ami hihetetlen merevséget biztosított az alváznak egy ilyen könnyű testhez képest. A Labourdette 1914 elejéig mindössze két Skiff karosszériát épített Silver Ghost alvázra.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass