365 NAPI HÍRLEVÉL

SIR STIRLING MOSS

Sir Stirling Craufurd Moss (1929. szeptember 17. – 2020. április 12.) egy brit Formula-1-es versenyző volt. Széles körben úgy tartják számon, mint az egyik legnagyobb pilótát, aki soha nem nyert Forma-1-es világbajnokságot. Moss fényes pályafutása során 529 versenyen indult különböző motorsport-versenyeken, és 212 győzelmet aratott. Figyelemre méltó eredményei révén helyet kapott a Nemzetközi Motorsport Hírességek Csarnokában.
Moss versenyzői pályafutása 1948-tól 1962-ig tartott, és ezalatt 16 Formula-1-es Grand Prix-t nyert. Olyan csapatoknál versenyzett, mint a Mercedes-Benz, a Maserati, a Vanwall, a Rob Walker, a Cooper és a Lotus. Szeretete a brit autók iránt nyilvánvaló volt, hiszen híres kijelentése szerint: “Jobb becsületesen veszíteni egy brit autóval, mint nyerni egy külföldivel”.

• Moss 1955-ös Mille Miglia győzelme legendás. Egy Mercedes-Benz 300 SLR-t vezetve mindössze 10 óra 7 perc és 48 másodperc alatt teljesítette a kimerítő, 1000 mérföldes, Olaszországon átívelő, nyílt utcai versenyt. Átlagsebessége elképesztő, 157,65 km/h (97,96 mph) volt. Ez a figyelemre méltó teljesítmény beírta magát az autósport történetébe.
• A Mercedes-Benz képviseletében Moss az 1955-ös Brit Nagydíjon szerezte meg első Forma-1-es győzelmét. Ügyes vezetése és elszántsága hazai pályán diadalra vitte, ami sikeres Forma-1-es karrierjének kezdetét jelentette.
• Moss 1956-os Monacói Nagydíjon aratott győzelme megmutatta kivételes tehetségét. Annak ellenére, hogy egy kisebb teljesítményű autóval (Maserati 250F) versenyzett, Monte Carlo szűk és alattomos utcáin felülmúlta a versenytársakat.
• Az 1957-es Pescarai Nagydíjon Moss kitartásáról tett tanúbizonyságot. A Vanwall színeiben versenyezve meghódította a kihívást jelentő 16 mérföldes olaszországi pályát, és félelmetes ellenfelek ellen győzelmet aratott.
• Az 1961-es Német Nagydíj izgalmas csatájában Moss egy Lotus-Climax 18-ast vezetett. Annak ellenére, hogy hátulról indult, figyelemre méltó ügyességről tett tanúbizonyságot, megelőzte riválisait és megszerezte a győzelmet. Ez a verseny jól példázta elszántságát és stratégiai képességeit.
• Moss 1961-es Monacói Nagydíjon aratott győzelme az alkalmazkodóképességét bizonyította. Egy Lotus 18/21-essel versenyzett, megmutatva, hogy milyen jól tudta uralni a különböző autókat. A hercegségben aratott győzelme karrierje egyik csúcspontja maradt.
• Monzában Moss a Rob Walker Racing Team versenyzője volt egy Lotus 18-assal. Az 1961-es Olasz Nagydíjon aratott győzelme azért volt jelentős, mert ez volt az első Forma-1-es győzelem egy hátsómotoros autó számára. Moss úttörő szelleme és vezetési kifinomultsága nyilvánvaló volt.

Sir Stirling Moss-t lovaggá ütötték a motorsporthoz való kiemelkedő hozzájárulásáért. A kitüntetést 2000-ben adományozták neki.
Annak ellenére, hogy Moss soha nem szerezte meg a Forma-1-es világbajnoki címet, ügyessége, elszántsága és sportszerűsége kitörölhetetlen nyomot hagyott az autósport történelmében. Hagyatéka rendkívüli tehetségének és az autóversenyzés iránti rendíthetetlen szenvedélyének bizonyítékaként marad fenn.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass