365 NAPI HÍRLEVÉL

SZISZ FERENC

Ön tudta, hogy a világ első autó Grand Prix versenyének nyertese magyar származású volt? -Pedig igen. Méghozzá Szisz Ferenc egy Franciaországban vándorolt hazánkfia.
Szisz 1873-ban látta meg a napvilágot, Szeghalmon. Erdélyi szász családból származik. Fiatalon már nagyon kezdték érdekelni az akkor elterjedőben lévő autómobilok. Így gépészeti pályára is szegődött. A Vasútnál dolgozott főmérnökként, még az alpesi vonalakon is dolgozott. Így vonzó alternatívaként jelent meg a számára a nyugati munkavállalás. Az Ausztriában eltöltött idő után Németországon át Franciaországban kötött ki 1901-ben.
Kohászüzemben helyezkedett el, ahol megismerkedett a Renault testvérekkel. Ekkor még pályájuk elején jártak és fogékonyak voltak minden autót szerető és értő emberrel kapcsolatban lépni. Látva Szisz Ferenc hozzáértését, szenvedélyét a saját gyárukban ajánlottak neki állást. Szerelési feladatok mellett autóversenyzőként is kipróbálhatta magát és mint navigátor is remekelt. Louis Renault-val párosban megnyerték a Párizs-Bécs több napos versenyt, Itt Szisz, mint szerelő és navigátor remekelt.
1903-ban sajnálatos körülmények között elhunyt Marcel Renault, a Párizs-Madrid versenyen. Így a megüresedett helyére előlépett Szisz Ferenc elkezdett szépen haladni felfelé az autóversenyzés ranglétráján. Ebben az időszakban a Grand Prix versenysorozat számított az autóversenyzés krémjének, mint a Forma 1 elődjeként.
Az első GP 1906-ban került megrendezésre a francia autóklub által. Az első futamra 34 pilóta nevezett, az addigi futamokon meghatározott számú autó indulhatott egy nemzetből, de itt kivételt tettek. A franciák által uralt motorsportban így több konstruktor vehetett részt.
Érdekességnek számít, hogy ekkoriban időmérő edzések helyett sorshúzással döntötték el ki hányadik helyről indul el. Így Szisz Ferenc a sorskegyeltjének mondhatta magát, az első helyről indult autó lefulladt, a másodikat már az elején letudta előzni. A Lemans-i verseny nem volt túl kegyes a versenyzők komfortérzetére. 50 fokos hőség, felverődő kátrány és ekkor még kétes minőségű gumik nehezítették a versenyt.
Autójának csúcssebessége elérte a 154 km/órás átlagsebességet is. A megméretés végére 101 km/óra lett. Jutalma a 45 ezer francia frank mellett az volt, hogy francia állampolgárrá válhatott végre. A következő években Szisz rendszeresen indult Grand Prix-versenyeken, ám mindhiába az 1906-os sikerét nem tudta megismételni, a legjobbja az egy évre rá elért második helyezése volt. Szisz Ferenc az 1930-as években vonult vissza a versenyzéstől, majd 1944-ben, hetvenévesen hunyt el franciaországi Auffargis-i településen. A sírját és hagyatékát egyben a mai napig a francia automobilklub és a Renault gyár gondozza.
Gubán Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass