pngwing.com (11)

365 NAPI HÍRLEVÉL

FORD T-MODELL

1908-ban mutatták be a világnak. Henry Ford azt akarta, hogy a T-modell megfizethető, egyszerűen kezelhető és tartós legyen. A jármű volt az egyik első tömeggyártású jármű, amely lehetővé tette Ford számára, hogy elérje célját, az univerzális autó gyártását. A T-modellt a Ford Motor Company mozgó futószalagján gyártották a Ford forradalmi Highland Park-i üzemében. A jármű tömegtermelésének köszönhetően a Ford Motor Company 260 és 850 dollár közötti áron tudta eladni a járművet, mivel Henry Ford a gyártási megtakarításokat továbbadta a vásárlóknak.

A T-modellt először maga Henry Ford tesztelte, aki a járművet egy Wisconsinban és Michigan északi részén tett vadászatra vitte. A T-modell híres lett a mutatványairól, amelyekkel többek között meg tudta mászni a Tennessee Állami Capitolium lépcsőit és feljutott a Pikes Peak csúcsára. Saját termékének tesztelése után a járművet 1908. október 1-jén szállították el első vásárlójának.

A forradalmi járműben a kormánykereket a bal oldalon helyezték el, így az utasok könnyen be- és kiszállhattak a kocsiból. A jármű volt az első, amelynek motorblokkját és forgattyúházát egyetlen egységbe öntötték, az első, amelynek hengerfeje a könnyű hozzáférés érdekében levehető volt, és az első, amely ilyen széles körben használta a könnyű, de erős ötvözetet, a vanádiumacélt. A T-modell fürge váltója mindenki számára megkönnyítette a sebességváltást. Ezek a fejlesztések és újítások lehetővé tették, hogy a világ a városiasabb életmód felé mozduljon el. A korai T-modellhez szerszámkészlet is tartozott, a benzintartályt az első utasülés alá pakolták, opcióként szélvédőt is biztosítottak (még mielőtt szabványosították volna), és a beindításhoz kurblizni kellett.

Gyakori mítosz, hogy minden T-modell fekete volt. Bár Henry Ford valóban azt mondta, hogy “Bármelyik ügyfél bármilyen színűre festetheti az autóját, amilyen színűre csak akarja, amíg fekete”, ez a politika kizárólag a hatékonyság és az egységesség érdekében volt érvényben. Az autót 1914-1925 között csak fekete színben kínálták, azonban előtte és utána a jármű különböző modelljeit számos színben, többek között kék, piros, szürke és zöld színben lehetett megvásárolni.

A jármű egyedi becenevéről – Tin Lizzie – is híressé vált. Többféle beszámoló is létezik arról, hogyan kapta ezt a becenevet a T-modell. A lehetséges eredete a “Lizzie” női név népszerűsége abban az időszakban egy híres, Old Liz nevű T-modell versenyautóig terjed. A Tin Lizzie becenév népszerűsége ellenére a Model T-nek tucatnyi beceneve volt.

A T-modell annyira népszerű volt, hogy Henry Ford egyszer azt mondta: “Nincs értelme megpróbálni megelőzni egy Fordot, mert mindig van egy másik, amelyik éppen előttünk van.” Az 1920-as évek elejére a világon regisztrált autók több mint fele Ford volt. Több mint 15 000 000 T-modellt gyártottak és adtak el. 1927 májusában ünnepséget tartottak a T-modell gyártásának befejezése alkalmából.

Bár a jármű több mint 100 éves, öröksége időtlen. A jármű számos újdonsággal rendelkezett, amelyek a korban egyedülállóak voltak. Az alacsony ár lehetővé tette, hogy sok ember Ford-tulajdonos legyen, ha úgy dönt, és a Ford Motor Company-t a köztudatba emelte.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass