365 NAPI HÍRLEVÉL

TOYOTA 2000 GT

A világ legdrágább japán autója!
A 365 Oldtimer Museum a hét minden napján várja a látogatókat, több mint 50 autóval és 30 motorral! A múzeum a kiállított járművek sokszínűségével hivatott bemutatni az autó-, motoripar érdekességeit és fejlődését. A rengeteg érdekesség mellett olyan ritkaságokkal is találkozhattok nálunk, melyek csak egy darabban készültek vagy maradtak fent!
Világszerte ismertek azok az autók melyeket maga James Bond vezetett, ezek közül a Toyota 2000 GT sem volt kivétel. Maga Sean Connery volt az, aki 1967-ben a mozivásznon debütáltatta az autót. Sajnos nem hozta el még maga James Bond sem azt a várt eladási számot, mint amit a Toyota remélt tőle. Az 1965-ben napvilágot látott prototípus a 280 A1 nevet kapta. A gyártást a Toyota 1967-ben kezdte meg és 1970-ben fejezte be, ezalatt mindösszesen 351 darab gördült le a futószalagról, ebből pedig 150 hagyta el az országot akkor. Ugyan a Toyota az olcsó autóiról volt híres, de ez a 2000 GT-nél nem pontosan volt így, 1967-ben 6611 amerikai dollár volt, ami drágábbnak bizonyult, mint egy 911 Porsche vagy egy Jaguar E-Type. Ennek ellenére a Toyotának nem volt hatalmas haszna az 2000 GT-n, cserébe viszont egy életre megtanulták világszerte, hogy egy Toyota megéri az árát. Ma már Japán legkeresettebb gyűjtői autójává nőtte ki magát a kis gömbölyded Toyota.
A modellt a Toyota 1998ccm-es soros hathengeres 3M motorjával és egy szinkronizált ötsebességes váltóval szerelték. A motor kapott még egy a Yamaha által tervezett DOHC alumínium hengerfejet, 79°-ban döntött szelepekkel. A levegőt és az üzemanyagot a hengerekbe 3db Mikuni-Solex 40PHH karburátor juttatta el. A 6 henger a maga 148 lóerejével akár 215km/h-val is tudta repíteni az apró kasztnit. Az ajánlott fordulatszámtartomány maximuma ugyan 3500 fordulat per perc volt, de az autónak nem jelentett problémát a 7000 fordulat per perc sem. A coupe legmagasabb pontja 116 cm, szélessége 1600mm, hosszúsága pedig 4176mm volt. A 2000 GT sok szempontból volt úttörő japán első szupersportkocsijaként, a korábban említett alumínium motor alkatrészeken túl újdonságnak számítottak az áramvonalas karosszériában megbúvó úgynevezett „pop-up”(magyarul felugró, kiugró(szleng: békalámpa)) fényszóró is, mely csak akkor bújt elő, ha a gépkocsivezető használta a fényszórót. A nappali menetfényt az autó orrában elhelyezett plexivel burkolt lámpák biztosították. A tervezők az X alakú alváznak úgy nyújtották el a szárait, hogy a vezető és egy darab utasa a súlyközéppontban utazzanak, így megteremtve a tökéletes vezetés élményét. A volán mögött az embert egyből a kifinomult, óraműre emlékeztetően precíz, igazi Japán autó érzés fogja el. A rózsafával borított műszerfal a rengeteg apró műszerrel egy kisebb repülő érzetét adta a vezetőnek. Ezért a köszönet pedig a híres Shoichi Saito-nak jár, aki hihetetlen kitartással a tervezéstől, alig egy év alatt jutott el a 280 A1-ig. A tökéletességig tervezett autó ugyan már több, mint 50 éve, hogy elkészült, de mind a mai napig első pillantásra tudják, akik látják, hogy mivel van dolguk. A cél az volt, hogy Japánnak legyen egy olyan autója, ami felveheti a versenyt az Angol E-Type-pal, vagy a Német Porsche 911-el. Ezt a célt sikerült is elérniük, a 2000 GT egy ikon lett, mely egy teljesen új autóiparágat indított el a Toyotának. Ma ezt a helyet a Supra foglalja el a Toyota palettáján, de ne szaladjunk ennyire előre, mert a 2000 GT nem csak egy szépség volt, de egy igazi versenyautó is. 1966-ban és 1967-ben is megnyerte az 1000km-es suzukai autóversenyt, illetve a Fujiban megrendezett 24 órás futamot is. Maga Carroll Shelby is vásárolt versenyzési céllal 3 darab 2000 GT-t és át is alakította őket, később a Toyota ebből egyet visszavásárolt, de a másik kettő az USA-ban maradt. Összegezve a Toyota a Japán szupersportkocsik egyik első mérföldkövét jelentette talán ezért is vált mára ekkora ikonná.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass