365 NAPI HÍRLEVÉL

TOYOTA SUPRA MK4

Toyota Motor Corporation által 1978-tól gyártott sportkocsi. A “supra” név a latin szóból származik, jelentése: felette, meghaladni. A Supra első négy generációját 1978 és 2002 között gyártotta. Az ötödik generációt 2019 kezdték el gyártani, forgalmazni. Az eredeti Supra stílusa a Toyota Celicától származott, de annál hosszabb volt. 1986 közepétől kezdve az A70 Supra a Celicától különálló modell lett. A Toyota viszont a Celica előtag használatát is megszüntette, és az autót Suprának nevezte el.
Abból a korszakból származik, amikor a japánok be akarták bizonyítani a világnak, hogy mindenkinél jobb autót képesek gyártani főleg műszaki oldalról. Amikor még nem a marketing, a környezetvédelem vagy a biztonság, hanem a technikai paraméterek számítottak. Ez az autó lett a csúcs.
A Toyota Supra Turbo 1997-ben rekordot állított fel az amerikai Car and Driver magazin féktesztjén. Forma-1 ihlette, versenypályákon tesztelt fékrendszere megállta a helyét. A 113 km/h teljesítményről állóra fékezést 45 m alatt teljesítette az amerikaiak tesztjén, ezzel hét éven keresztül a legjobban fékező szériaautónak bizonyult.
Egészen 2004-ig kellett várni, hogy megdöntsék a rekordot: ekkor egy Porsche Carrera GT tesztautóval 44 m hosszú fékutat mértek. Hét év, és egy bőven 21. századi szupersportkocsi kellett, hogy a Supra fékrekordja megdőljön. Messze nem a fékrendszer a negyedik generációs Toyota Supra legnagyobb legendává vált része.

A negyedik Supra-generáció megalkotásakor a Toyota tiszta lappal indult, az autó minden része új fejlesztés volt. A cél egy kiugró menetteljesítményekkel rendelkező, sportkocsi megalkotása volt. Hiába 25 éves konstrukció, egy turbós Supra menetteljesítménye ma is elismerésre méltó: százra 4,6 másodperc alatt gyorsul, 175 km/órás célvonali sebességet elérve. Végsebessége 285 km/óra körül lenne, ha nem korlátozták volna a JDM változatokat 180, míg az export modelleket 250 km/órában.

1998-ban a Toyota leállította a negyedik generációs Supra értékesítését az Egyesült Államokban. 2002-ben a Supra negyedik generációjának gyártása a világpiacokon befejeződött. 2019 januárjában mutatták be az ötödik generációs Suprát, amelyet a G29 BMW Z4-gyel közösen fejlesztettek ki.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg az e-mail címed és kattints az alábbi gombra, hogy különleges akciókat és prémium ajánlatokat kaphass